DYRLÆGE

For at erstatte tabet af energi og salt ved diarré, skal der være et afstemt forhold mellem salte og sukkermolekyler.

fasthydral opfylder disse krav, og det giver sikkerhed for, at elektrolytblandingen genopretter væskebalancen.

Krav

Na+  +  K+  –  Cl- > 60 mmo/l

Fasthydral

131 +  20  –  20 = 131mmol/l

Høj hygiejne og smittebeskyttelse er også en væsentlig faktor der er med til at nedbringe tilfælde af diarré. Læs mere om smittebeskyttelse på dette link: www.virkons.dk, og hent en smittebeskyttelsesplan til fri afbenyttelse til kvæg eller svinebesætninger.

Smittebeskyttelsesplanen indeholder alle gældende krav fra bekendtgørelsen og vejledningerne fra Fødevarestyrelsen.

Gode rutiner omkring kalves morgen- og aftensfodring:

 

1: Gødningsforurende skåle fjernes, rengøres og desinficeres

2: Elektrolytblanding blandes i 40 grader varmt vand til kavle med diarré

3: Sødmælk/sødmælkserstatning opvarmes til 40 grader og udfodres til raske kalve. Råmælk opvarmes og tildeles spædkalve.

4: Kalvene tildeles vand

5: Kraftfoder: Alt levnet foder smides væk, og der tildeles nyt frisk foder i skålene.

6: Tildeling af hø efter behov

7: Vask mælkefodervogn og andet udstyr

 

Vær opmærksom på kalve som ikke drikker mælken straks under fodring. Ved mistanke om diarré, giv straks 2 liter elektrolytblanding. Ved mistanke om lungebetændelse, tag temperaturen. Er temperaturen over 39,5 skal behandling overvejes.

Vand, salte og energi: Det er vigtigt at dyrene får vand, men vand er ikke nok. Vandet skal indeholde salte(elektrolytter), som dyrene har tabt ved diarréen. Energi er afgørende for en hurtig bedring. Hurtig tilførsel af energi betyder, at dyrene kommer hurtigt igang igen efter en diarre.

fasthydral indeholder laktose som er et langkædet sukkermolekyle, der ved tarmpassage nedbrydes til glukose og galaktose. Denne unikke sammensætning giver mulighed for at overføre dobbelt så store mængder energi til kalven end man kan overføre med glukose alene. Dette betyder at kalven har større chancer for at overleve.

Hvis kalve/smågrise kun får mælk, øges transporten af væske og elektrolytter fra kroppen til tarmen og derved fastholdes diaréen. Ved diarré taber kroppen basiske stoffer og dette gør blodet surt(lavt pH). Forsuring af blodet er en alvorlig tilstand og kan være livstruende. For at modvirke forsuring indeholder fasthydral stoffer som bikarbonat og natriumkarbonat der virker som buffere.

 

Diarré

En af de mest tabsforvoldende sygdomme hos kalve og smågrise er tarminfektioner med diarré.

Kalve bør ikke have diarré, og kalve som har haft diarré er mellem 400 til 500 gange mere disponeret for at få følgesygdomme bla. Lungebetændelse. Mange diarréer er fodringebetingede, f.eks. for lav temperatur ved udfodring af mælk/sødmælkserstatning. 

Fasthydral   –   Pharmaxim AB   –   Stenbrovägen 32, 253 68 Helsingborg